De unge har svært ved at få en læreplads

På danske erhvervsskoler er der et ønske om, at eleven har indgået en aftale om læreplads hos en virksomhed, før de starter på hovedforløbet. Udfordringen er, at mange elever ikke formår at få en aftale på plads, og derfor kan risikere at falde fra deres uddannelse. En læreplads giver eleven store muligheder for personlig udvikling, ansvar, selvstændighed og for at afprøve læring i praksis. Desværre er der mange unge, der stadig oplever udfordringer med at få en læreplads.

Unge har svært ved at finde en læreplads

I CompanYoungs rapport “Unges valg af elevplads” fra 2020, kan vi se, at erhvervsskoleelever i gennemsnit søger 14,2 lærepladser på tværs af de forskellige hovedområder. Samtidig er der hele 38% af de unge, som mener, at det er svært at få en læreplads.

Spørger man de unge, hvad de mener der er de største udfordringer ved at få en læreplads, så er der flere som peger på, at der er for stor konkurrence mellem lærepladserne.

Flere af de unge mener også, at det skyldes, at de har svært ved at skrive en god ansøgning, at sælge sig selv til jobsamtalen og at gennemskue om virksomheden passer til dem.

Det tyder på, at visse elever muligvis har brug for en ekstra hjælpende hånd i forbindelse med deres lærepladssøgning.

StudentPulse kan hjælpe de elever der oplever udfordringer 

StudentPulse er et værktøj, som er udviklet på tværs af Edura og CompanYoung. Gennem mikrospørgeskemaer er skoler i stand til at identificere og støtte de elever, som oplever store udfordringer med lærepladssøgningen.

StudentPulse kan målrettes den enkelte uddannelse, afdeling eller klasse, og platformen kan tilpasses efter den enkelte skoles behov. Der kan blandt andet indbygges en række aktiviteter som f.eks.:

  • Digitale læringsforløb tilpasset specifikke brancher som forklarer, hvordan man laver en god jobansøgning, finder læreplads og laver det gode CV
  • Muligheden for at kontakte skolens konsulenter for at få hjælp til at finde læreplads

Vores resultater har indtil videre vist, at hele 20% af de adspurgte elever har rakt ud for at få hjælp og for at blive kontaktet af en konsulent ved slutningen af GF2.

Uanset hvilken løsning man som uddannelsesinstitution vælger, så er det vigtigt, at søsætte initiativer for at støtte de unge i deres søgen efter en læreplads. Formår man at formindske udfordringerne ved lærepladssøgningen, og kan man langt tidligere støtte eleverne er der et stort potentiale for at gøre det nemmere for de unge at få en læreplads og mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne.

Vil du gerne vide mere om, hvordan vi kan støtte de unge og skabe flere lærepladser i Danmark? Så kan du se optagelsen til vores webinar om, hvordan vi kan skabe flere lærepladser i Danmark HER.

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig.