5 digitale værktøjer som kan gøre virtuel undervisning mere spændende

Læsetid: 4 minutter
Edura har i denne artikel samlet et overblik over 5 digitale værktøjer, som kan gøre virtuel undervisning mere spændende

Abonner på viden om digital læring

Tilmeld dig og få gratis adgang til alle vores fremtidige udgivelser om digitalisering og optimering af uddannelsessektoren.

Den nuværende verdenssituation stiller store krav til underviseres evne til at tilpasse sig de nye omstændigheder. Traditionel klasserumsundervisning kan i stedet afvikles digitalt gennem virtuelle møderum såsom Microsoft Teams, Skype for Business, Zoom, Google Hangouts, Panopto, via Livestream på Facebook, Linkedin, Youtube eller et helt andet sted.

Edura har i denne artikel samlet 5 centrale digitale værktøjer til virtuel undervisning, længere onlinemøder, webinarer mm., hvor man ønsker at fastholde deltagerne og gøre undervisningen eller mødet mere spændende.

1. Mentimeter 

Mentimeter er et online værktøj, som kan indsamle informationer gennem meningsmålinger, quizzer, spørgsmål osv., fra fjern- eller onlinestuderende. Mentimeter er derfor et godt værktøj til at afvikle præsentationer og få øjeblikkelig feedback fra deltagerne enten i et digitalt møde, som del af en workshop eller noget helt tredje.

I en undervisningssituation kan Mentimeter fremme samspillet mellem underviseren og de studerende. Samtidig er der rig mulighed for at engagere publikummet og øge deres interesse ved at inddrage dem aktivt i det pågældende oplæg, møde eller undervisningsforløb.

Mentimeter kan integreres i PowerPoint, og der findes mange sjove muligheder med værktøjet. Vi har i Edura anvendt værktøjet i mange år, og det har i den seneste tid vist sig rigtigt værdifuldt. Grundet Coronavirusset er vi nemlig nødsaget til at holde flere møder og workshops online, end vi plejer.

Edura_Mentimeter_værktøj_til_digital_læring

Læs mere om Mentimeter her.

2. Sli.do

Sli.do er et effektfuldt værktøj til at indsamle spørgsmål og feedback på en struktureret måde. Sli.do og Mentimeter har nogle af de samme funktioner, men sli.do kan være fordelagtigt at anvende, hvis man udelukkende ønsker at samle informationer og spørgsmål fra ens publikum. Både Mentimeter og Sli.do er relativt simple at anvende, og de kræver ikke megen instruktion til deltagerne.

Edura_sli.do_værktøj_til_digital_læring

Læs mere om Sli.do her.

3. Kahoot og GimKit

Vi har valgt at inkludere Kahoot og Gimkit i samme kategori, da begge værktøjer er skabt til at lave quizzer/trivia online. De fungerer ved, at man gennem værktøjerne kan oprette en quiz, hvor deltagerne kan svare via deres smartphones, tablet, computer osv.

Gimkit og Kahoot minder forholdsvis meget om hinanden – både i funktionalitet og udseende. Dog udmærker Gimkit sig på at være udviklet af studerende, og samtidig indeholder Gimkit mulighed for at understøtte læringsprocessen gennem Gamification. Det giver en større spillignende oplevelse, hvor eleverne dyster individuelt eller i hold mod hinanden. Det er også muligt at få point til at købe fordele i spillet ved at svare rigtigt på flere spørgsmål end de andre.

Læs mere om Gimkit her.

Edura_gimkit_værktøj_til_digital_læring

Læs mere om Kahoot her.

Edura_kahoot_værktøj_til_digital_læring

4. Traditionel chat

Når man anvender en traditionel chat, kan man nemt aktivere deltagerne i en undervisningssituation, en workshop eller lignende. Ligesom med resten af værktøjerne er en traditionel chat et godt værktøj til at skabe variation i undervisningen, og gøre det mere interessant. En traditionel chat kan være i Microsoft Teams, Skype, Facebook osv. I en traditionel chat er der dog en risiko for at miste overblikket over deltagernes svar. Derfor mener vi ikke, at formatet egner sig særlig godt i større undervisningssammenhænge, hvor der er mange deltagere. I disse situationer vil vi i stedet anbefale Sli.do eller Mentimeter.

5. Miro 

Miro er derimod et online værktøj, der adskiller sig fra resten. Det gør det fordi, at det ikke i nær så høj grad handler om at aktivere deltagerne. I stedet fokuserer værktøjet mere på at effektivisere samarbejdet mellem brugerne ved bl.a. at digitalisere det traditionelle whiteboard. Miro giver brugeren adgang til en række skabeloner og værktøjer til at forbedre deres online samarbejde, og derfor behøver man ikke at arbejde samtidig eller i samme rum.

Miro giver mulighed for at samarbejde om kreative processer med mange personers input. Særligt et Miro en god erstatning til et traditionelt whiteboard, som gør det nemt at opsamle og prioritere idéer

Edura_Miro_værktøj_til_digital_læring

Læs mere om Miro her

Når man skal tilrettelægge undervisning, møder eller webinarer er det vigtigt, at man tager højde for, hvordan man kan fastholde de deltagendes interesse. Vi har derfor fremhævet nogle af de mest nyttige værktøjer, som vi mener, kan skabe stor værdi for brugerne. Det inkluderer værktøjerne Mentimeter, Slid.do, kahoot eller Gimkit, traditionel chat og Miro.

Hvordan kan du anvende digitale værktøjer i din undervisning?

Er du interesseret i at inkorporere én eller flere digitale værktøjer i din virtuelle undervisning, onlinemøder, webinarer osv.?

Så har Edura skabt et værktøj kaldet Rapid Learning Planner (RLP). Det er et læringsspil, som gør det let at planlægge brugen af digitale værktøjer i læringsforløb

Læs mere om RLP her

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig.