Skab effektiv Gamification på din uddannelsesinstitution

Læsetid: 4 minutter

Del artiklen:

Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email
Gamification har et stort potentiale for at skabe engagerende og medrivende læring – men det forudsætter, at man som uddannelsesinstitution gør sig en række overvejelser

Gamification er et buzzword de fleste formentlig allerede har stiftet bekendtskab med i en eller anden form eller opsætning. Den dag i dag kan Gamification anvendes som et værktøj til at skabe langt mere engagerende og medrivende læringsindhold. Med den rette kombination af teknologi, læringsindhold og platform kan man ramme nogle af de målgrupper, der måske ikke finder traditionelle læringsmetoder lige så givende.

Rent teknologisk har udviklingen inden for Gamification da også givet undervisere og læringsdesignere rigtig mange muligheder, som vi tidligere har beskrevet i artiklen her.

Spørgsmålet er, hvordan vi på bedste vis udvikler, opsætter og ikke mindst vedligeholder spildesigns til læringsindhold i 2021?

Skab bæredygtig Gamification

Det store internationale analyseinstitut, Gartner, lavede tilbage i 2012 en rapport ved navn “Gamification 2020: What is the future of Gamification”. Rapporten var baseret på en hypotese om, at Gamification havde potentiale til at blive et gennemgribende element inden for en lang række områder – herunder uddannelsessektoren.

Selvom Gamification har tydelige potentialer, er de dog svære at gennemføre, og derfor forudså Gartner at op imod 80% af Gamification projekter ville fejle. En gennemgang af de efterfølgende undersøgelser indikerer, at årsagen til den store fejlmargin er, at de involverede organisationer i højere grad havde svært ved at inddrage spildesigns som læringselementer.

Ifølge rapporten skyldes dette især manglen på bæredygtighed i Gamification.

Når man skaber læringsindhold, som er tilknyttet et spildesign, så er det simpelthen svært at vedligeholde. Det kan også være vanskeligt at lave spildesigns, der matcher forskellige målgrupper i praksis.

Sådan kommer du i gang med at udvikle et spildesign

Det kan være svært at dokumentere om forudsigelserne fra Gartner også stemmer overens med virkeligheden i Danmark. I Edura anerkender vi dog, at et helstøbt spildesign, som er vedligeholdelsesvenligt og samtidig opfylder den pædagogiske og didaktiske kultur på en skole, kan være svært at udvikle.

Baseret på vores erfaring og kendskab til Gamification har vi lavet et overblik over vores anbefalinger til de overvejelser, man bør gøre sig, inden man iværksætter et Gamification-projekt.


#


Overvejelser

 


Målgruppe

 

 


Hvem er målgruppen?
Det er det første centrale spørgsmål, man bør stille sig selv. På lige fod med alt andet læring, hvor de pædagogiske og didaktiske rammer skal matche indlæringsniveauet og behovet hos modtageren, så er dette også tilfældet i et spildesign.

 

At blive præsenteret for quizzer, pointsystemer, avatarer og andre spilelementer, der ikke er i sync med modtageren, er direkte skadelig for oplevelsen af et spildesign.

Dertil vil du også være afklaret med graden af teknologi, brugervenlighed, grafiske elementer og lignende, der kan hjælpe dig på vej.

 

 


Bæredygtighed


 

Forestil dig at jeres skole har valgt omkostningstunge løsninger, der både kræver tid og kompetencer at vedligeholde. Samtidig stiller dine målgrupper måske krav til, at indholdet fornyes og opdateres løbende. Spildesignet bliver derved pludseligt en forpligtelse, fremfor en sjov og alternativ del af jeres uddannelsestilbud.

Det er derfor vigtigt at overveje, hvordan du og din organisation skal vedligeholde, styre og drive spildesignet fremad, så det ikke bliver en belastning.

 

Budskaber


 

 

 

 

Hvad er det spildesignet skal understøtte?

F.eks. kan spildesignet understøtte en større fortælling om hvem er I som institution, hvad I kan tilbyde, og hvilket fællesskab man bliver en del af.

 

Alt dette kan med rette indtænkes i spildesignet, så deltageren bliver en del af en fortælling i stedet for, at spildesignet udelukkende anvendes som et alternativ til traditionel læring.

 

Teknologisk understøttelse

 

 

 

Der findes et hav af teknologier, systemer, programmer og andre teknologiske redskaber, der kan hjælpe dig og din organisation i systemunderstøttelsen af læringsdesigns.

 

Valget af systemunderstøttelse ligger samtidig i tråd med din målgruppe. Tænk gerne i mikroperspektiver, der er ingen grund til at opsætte selvstændige IT-projekter med VR-teknologi og apps, hvis din målgruppe får stor værdi af simple quizzer i Kahoot.

 

 

Mikro læring

 

En større fortælling og et budskab i dit design er godt, men lige så vigtigt, er det også at få brudt designet ned med korte og specifikke opgaver koblet med forskelligartede læringselementer herunder informationssøgning, quizzer, samarbejde mm.


Det er vigtigt at indtænke mikro-læring, da det er vigtigt for at dit spildesign ikke bliver uoverskueligt og umuligt at vedligeholde.

 

 

Test og data

 

 

Man kan ikke altid være sikker på, at det udvalgte design virker, og at man rammer rigtigt i forhold til ens målgrupper. Derfor er det forbundet med en større risiko, hvis man undlader at inddrage en fokusgruppe eller lignende, der kan pilotprøve dit design.

 

Dertil bør man løbende indsamle data – enten gennem spildesignet eller alternativt bare i en spørgeundersøgelse over tid. Dette er især vigtigt at måle på, da designet over tid kan blive irrelevant eller teknologisk forældet.

 

Det er med andre ord muligt, at I hurtigt kan komme i gang med jeres spildesigns uden at frygte, at økonomien bliver en kæmpe barriere for at få succes. Så længe man grundigt har gjort sig nogle overvejelser over, hvilke veje man ønsker at gå, inden man går i gang med udviklingen. 

Edura arbejder med Gamification-projekt


Når man skal oprette et læringsdesign, behøver man ikke at opfinde den dybe tallerken. Et spildesign kan både inddrages i eksisterende uddannelsesmateriale, men kan også anvendes i forbindelse med læringsindhold af ældre dato, som kan drage nytte af lidt nytænkning. Hos Edura beskæftiger vi os med begge dele. Vi har et dybdegående kendskab til, hvordan man nedbryder et etableret læringsdesign, så selv gammelt materiale kan fornyes og indgå som et led i et større spildesign.

Vi er netop i gang med et større Gamification-projekt på én af landets erhvervsskoler. Her skal vi ikke bare skabe et læringsdesign for ét enkelt kursus, men spildesignet skal indtænkes i en større brandingaktivitet af et helt uddannelsesområde på erhvervsskolen. I projektet er én af vores helt store fokusområder at skabe et bæredygtigt design som også sikrer, at målgruppen får en særlig oplevelse med hjem.

Få besked når vi udgiver ny viden om digital læring!

Over 600 læsere allerede med, når vi udgiver viden og erfaringer om digital læring. Du kan tilmelde dig gratis her!

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet.

OM FORFATTEREN:

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren