Hvordan kan man bruge nudging til at få flere elever til at få en læreplads?

I Danmark har vi brug for flere faglærte, men helt op mod 45% af erhvervsskoleeleverne falder fra. Godt en tredjedel af det frafald sker mellem grundforløbet og hovedforløbet. Dette frafald kan i flere tilfælde forklares med en manglende læreplads. Når først eleverne har indgået en aftale med en virksomhed, så er der potentielt flere elever, som gennemfører deres uddannelse. For at mindske det høje frafald fra erhvervsuddannelser kan en løsning være at aktivere de unge langt tidligere i deres søgen efter en læreplads.

Hvornår begynder de unge at lede efter en læreplads?

CompanYoung udgiver årligt flere større analyser og rapporter, som giver inspiration og indsigt i unges valg af uddannelse. I rapporten “Unges valg af elevplads” fra 2020 kan man se, at en stor del af de adspurgte unge, finder en læreplads omkring slutningen af grundforløbets 1. del (GF1) eller starten af grundforløbets 2. del (GF2). Det kan blandt andet skyldes, at flere uddannelser kræver, at man finder en læreplads inden man starter på GF2.

Imidlertid er det klart, at op mod 30% af eleverne først søger en læreplads i den sidste halvdel af GF2.

Grafen viser dog kun de elever, som har lykkedes med at finde en læreplads. Der er stadig et stort antal af elever, som ikke formår at finde en læreplads inden de afslutter GF2. Det er en stor udfordring i forhold til trepartsaftalens målsætning om, at 60% af eleverne skal have indgået en aftale ved 15. undervisningsuge i GF2 og 80% skal have indgået en aftale ved 20. undervisningsuge i GF2.

En løsning er, at de unge skal aktiveres tidligere og mere systematisk i deres søgen på en læreplads. Det kalder vi for “læreplads-nudging”.

Nudging og adfærdsdesign kan aktivere de unge tidligere

For at aktivere de unge til at starte deres lærepladssøgning tidligere bruger vi det, som vi kalder for læreplads-nudging. Det handler om at skubbe eller nudge den unge. Ved hjælp af hyppige mikrospørgeskemaer gennem platformen StudentPulse tyder meget nemlig på, at vi kan aktivere flere unge til at søge og finde en læreplads tidligere.

Den automatiserede nudging af erhvervsskoleelever skal sikre at: 

  • De unge aktiveres til at starte deres lærepladssøgning gennem hyppige “triggers”, som er designet til at minde dem om, at de skal finde en læreplads
  • De unge svarer på, om de har en læreplads, og om hvor sikre de er på at finde én. Det giver den enkelte skole et bredt overblik over, hvilke uddannelser, hold og elever, som oplever udfordringer i deres lærepladssøgning
  • Vi kan identificere og støtte de elever, der har brug for hjælp, når uddannelsen nærmer sig uge 15 i GF2. På den måde kan vi sørge for, at de kan komme i direkte kontakt med en konsulent, som kan hjælpe dem videre

Der er allerede GF2 elever, som starter i August 2021. Derfor er det nødvendigt at igangsætte tiltag hurtigst muligt for at sikre, at flere elever har en aftale ved 15. og 20. undervisningsuge. I vores løbende projekter med læreplads-nudging oplever vi en svarrate på mere end 80%, når mikrospørgeskemaerne har de korrekte rammer. Vi kan derfor allerede se i vores pilotprojekter, at nudging har et stort potentiale for at hjælpe de unge med at begynde deres søgen efter en læreplads langt tidligere.

Du kan høre meget mere om læreplads-nudging på vores webinar. Du kan se optagelsen HER.

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig.