Hvordan kan teknologi forbedre uddannelser?

Læsetid: 2 minutter
Hvordan kan teknologi forbedre uddannelser?
Uddannelsesteknologi

Abonner på viden om læringsplatforme og teknologi

Tilmeld dig og få gratis adgang til alle vores fremtidige udgivelser om digitalisering og optimering af uddannelsessektoren.

I takt med den stigende digitalisering af uddannelser, er det i langt højere grad vigtigt at sikre, at investeringer i uddannelsesteknologi fungerer i praksis

I de seneste år har der været stor begejstring for de muligheder, som teknologiske udviklinger kan tilbyde uddannelsessektoren. Det har i høj grad bidraget til udviklingen af Uddannelse 4.0, som repræsenterer et stort potentiale for fremtidens uddannelsessystem.

Teknologi bidrager til udvikling af uddannelsesteknologi

De teknologiske udviklinger har også bidraget til udviklingen af uddannelsesteknologi, som skal forbedre hastigheden og indlæringen i de studerendes undervisning. Investeringer i uddannelsesteknologi kan derfor bidrage til en positiv udvikling af uddannelsessystemet i Danmark. Det understreger dog også vigtigheden af at undersøge, hvordan disse uddannelsesteknologier fungerer i praksis. Samtidig kan uddannelsesteknologi have stor indflydelse på læring i private virksomheder.

En undersøgelse af 126 studier af teknologibaseret undervisning har peget på fire overordnede tendenser, der opstår ved brug af uddannelsesteknologi: 

Adgang til internet og computere har ingen effekt på elevers evner

Undersøgelser indikerer at initiativer, der fokuserer på at give de studerende større adgang til computere og internet ikke vil forbedre hverken karakterer eller testresultater hos folkeskolestuderende. Derimod vil en større adgang til computere forbedre de studerendes computerfærdigheder. Det kan i stigende grad anses som værende vigtige færdigheder at have i den digitale tid vi lever i.

Stort potentiale for individualiseret undervisningsteknologi

Undervisningssoftware designet til at hjælpe de studerende med at udvikle bestemte færdigheder i deres eget tempo har et stort potentiale. Bl.a. kan det forbedre de studerendes læring, særligt inden for matematikken. De udfordringer der ses ved en traditionel tilstedeværelsesundervisning, som er præget af store klasselokaler og mange studerende, kan nu blive afhjulpet af undervisningssoftware, som kan tilpasse undervisningsmaterialet til den enkelte studerende. Det betyder, at der i højere grad kan anvendes individualiseret læring i undervisningslokalet. Flere undersøgelser peger på, at netop individualiseret læring er en særdeles effektiv metode til at forbedre de studerendes læring.

Teknologibaseret ‘nudging’ kan have effekt på læringsresultater

Teknologibaseret ’nudging’ der opfordrer til specifikke handlinger såsom en tekstbesked til at minde den studerende om at skulle registrere sine fag, kan have en meningsfuld eller beskeden indvirkning på læringsresultater, ofte uden de store omkostninger. Teknologi kan også i høj grad medvirke til at forbedre kommunikationen mellem undervisere, forældre og studerende – og kan gøre denne kommunikation langt mere systematisk.

‘Blended learning’ kan skabe store besparelser

En kombination af online og tilstedeværelsesundervisning kan have de samme resultater som traditionel undervisning med kun tilstedeværelsesundervisning. Det tyder på, at såkaldt ’blended learning’, kan være en omkostningsbesparende læringsmetode. Det viser sig dog, at studerende der undervises, kun ved hjælp af online undervisning har en tendens til at klare sig værre end de studerende, der kun har tilstedeværelsesundervisning. Det er bl.a. undersøgt ved at kigge på såkaldte MOOCs, hvor netop al undervisning foregår online. 

Uddannelsesteknologi kan derfor have stor positiv indflydelse på uddannelsessystemet, og derfor er det vigtigt at prioritere forskning inden for disse teknologier, for at fastslå hvilke der er værd at videreføre i fremtiden.

Er du fortsat er nysgerrig på J-PAL North Americas udgivelse om teknologibaseret undervisning, så kan du finde rapporten her:

Hent PDF her

Andre relevante artikler om Læringsplatforme & Teknologi

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig.