Kontinuerlig fjernundervisning er én af de vigtigste tiltag under COVID-19

Læsetid: 3 minutter
Kontinuerlig_fjernundervisning_2020

Abonner på viden om læringsplatforme og teknologi

Tilmeld dig og få gratis adgang til alle vores fremtidige udgivelser om digitalisering og optimering af uddannelsessektoren.

Den globale COVID-19 pandemi har skabt store udfordringer for uddannelsessektorer verden over. Fjernundervisning er blevet den fremherskende undervisningsform under krisen. Denne undervisningsform forudsætter dog, at undervisere bør tilpasse sig situationen for at sikre effektiv og kontinuerlig læring for deres elever

Skoler og uddannelsesinstitutioner verden over har som følge af Coronakrisen igangsat digital fjernundervisning for at sikre, at eleverne ikke modtager forringet undervisning. Spørgsmålet er dog, hvilke overvejelser der er de mest værdifulde at lægge vægt på under Corona, og visse undersøgelser peger især på disse 4 områder:

Kontinuerlig_fjernundervisning

Planlægning, fleksibilitet og digitale kompetencer

De generelle principper for effektiv pædagogik gælder også for fjernundervisning, men denne undervisningsform byder på flere udfordringer for den enkelte underviser. Den yderst effektive fjernunderviser skal være lige så kyndig på de samme områder, som de undervisere der underviser i traditionel klasserumsundervisning. Det indebærer bl.a. evnen til at planlægge og udføre velstruktureret undervisning samt at tilpasse sin undervisning til den enkelte elevs eller studerendes behov. Den fysiske distance mellem underviser og elev betyder dog, at fjernunderviseren står over for betydelige udfordringer. Derfor kræver det, at fjernunderviseren i langt højere grad skal være i stand til at tilpasse sig situationen og samtidig betyder det, at der er langt større chance for, at underviserens pædagogiske præstationer bliver påvirket af den enkelte undervisers digitale kompetencer. Disse digitale kompetencer varierer efter hvert enkelt land og betyder, at der er nogle undervisere, som har brug for større kompetenceudvikling end andre.

Er du nysgerrig på, hvordan man som underviser kan tilpasse sig COVID-19, så kan du læse om Brian Sassersen, som Edura har kåret som den dygtigste digitale underviser i 2020.

Vigtigheden af underviserens tilstedeværelse

Undersøgelser understreger vigtigheden af at udvikle og opretholde en form for tilstedeværelse som underviser for at sikre, at eleverne er motiverede og engagerede under fjernundervisning. Det høje frafald på MOOCs kan bl.a. demonstrere vigtigheden af at appellere til de studerendes vedholdenhed og motivation. Det er derfor vigtigt, at fjernunderviseren tydeliggør sin tilstedeværelse over for de studerende. Det kan bl.a. gøres gennem forskellige typer af dialog såsom at instruere, vejlede, rådgive, lytte, stille spørgsmål osv. Et velstruktureret digitalt fjernundervisningsforløb indeholder derfor forskellige muligheder for, at underviseren kan tydeliggøre sin tilstedeværelse for sine elever og derved forsøge at bibeholde de studerendes motivation.

Undervisningen af udsatte elever skal prioriteres

De udfordringer som hører til fjernundervisning, vil være større for udsatte elever. Der er bl.a. større risiko for, at disse elever vil blive udsat for diskontinuerlig undervisning. Det er derfor særlig kritisk, at der skabes regelmæssig kontakt til disse studerende. Den effektive fjernunderviser skal derfor være yderst opmærksom på de udfordringer der findes hos udsatte elever ved fjernundervisning samt forsøge at sikre kontinuerlig undervisning.

Teknologi kan øge de studerendes engagement på kortere sigt og kan forstærke pædagogik på længere sigt

På de skoler og uddannelsesinstitutioner hvor der er en god online infrastruktur, opstår der også gode muligheder for at reflektere over, hvordan teknologi kan anvendes til at forbedre læring. Eksempelvis har undervisningsmetoden kaldet ’flipped classroom’ et stort potentiale for at kunne understøtte teknologi. Flipped classroom er en type af blended learning, hvor de studerende kan læse teorien derhjemme og arbejde med den praktiske del i klasseværelset. Det betyder, at de studerende f.eks. kan se en online forelæsning derhjemme og samarbejde om det i undervisningen med deres medstuderende eller deres underviser. Flipped classroom er originalt udviklet til at være en type af blended learning, men kan også tilpasses til at fungere udelukkende i et online miljø. Det nuværende fokus på digital fjernundervisning kan derfor repræsentere en god mulighed for at lære om potentialet for forskellige teknologier og deres potentiale for at kunne være til hjælp for både undervisere og studerende.

Denne artikel tager udgangspunkt i en rapport, som undersøger de bedste pædagogiske tiltag for fjernundervisning under Corona. Vil du gerne vide mere om undersøgelsens resultater og anbefalinger? Så kan du læse den fulde rapport her.

Andre relevante artikler om Læringsplatforme & Teknologi

Vil du forrest i køen når vi deler ny viden?

Over 600 læser allerede med når vi deler viden om vores arbejde med uddannelsessektoren

Ved tilmelding accepterer du behandling af dine data. Du kan altid framelde dig.