Coronasituationen har skabt en ny virkelighed for uddannelsesinstitutioner, da forsamlingsforbud og smittefarer har gjort det vanskeligt at afholde arrangementer på skolerne. Derfor er der mange uddannelsesinstitutioner, der i stedet har set det som en mulighed for at blive mere digitale –på den korte, men mest på den lange bane. Én af disse uddannelsesinstitutioner er Roskilde Tekniske Skole (RTS).
Arrangementer har stor betydning for unges valg af uddannelse
Med udeblivelsen af fysiske arrangementer og besøg på skolen er der en række oplevelser, som potentielle elever ikke får nydt godt af. Normalt er det fysiske besøg medvirkende til de unge menneskers valg af uddannelse. Derfor vil en aflysning af alle arrangementer give et mangelfuldt beslutningsgrundlag for de unges beslutning om valg af uddannelse. Aflysninger af arrangementer kan:
- Begrænse interaktionen med skolens nuværende elever og undervisere
- Skabe en manglende oplevelse af det visuelle og auditive på skolen
- Gøre det svært at give forældrene et overblik, da det stiller større krav til selvstændig informationssøgning
Det er lige præcis nogle af de udfordringer, som RTS står over for, hvis COVID-19 fortsat forhindrer afholdelsen af fysiske arrangementer. Om udfordringerne udtaler kommunikationschef hos RTS, Jacob Christiansen:
”Vi har den udfordring, at de messer og rekrutteringsarrangementer, som vi normalt holder, er aflyst. Derfor har vi et behov for at finde en måde at komme i kontakt med eleverne og at synliggøre vores aktiviteter. Vi prøver at skabe os et beredskab, som gør, at vi kan nå de unge virtuelt frem for fysisk, fordi vi ikke kan være sikre på, hvornår Corona ophører. Vi ser det samtidig som en mulighed for at udvikle professionelle online rekrutteringsaktiviteter”.
Rekrutteringsaktiviteter behøver ikke at blive aflyst
”Det er vigtigt for uddannelsesinstitutioner at gøre noget andet end blot at aflyse arrangementer pga. COVID-19. De unge mennesker er i tvivl, og de vil ofte blot vælge det sikre, ved mindre man oplyser dem om de mange spændende muligheder. Vi har i Danmark et mål om at flere vælger en erhvervsuddannelse, men der er en risiko for, at det går den forkerte vej, når man som elev ikke kan se skolerne” fortæller direktør og partnerkonsulent i Edura, Gorm Eriksen.
Hos RTS er der en række arrangementer, som normalt afholdes fysisk, men som pga. Coronasituationen er i stor risiko for ikke at kunne blive afholdt. Det drejer sig bl.a. om:
- Info-aften på HTX
- Åbent-hus arrangement
De udviklede koncepter skal på sigt kunne indgå på messer og i brobygningsaktiviteter for grundskoler.
Edura hjælper med at etablere et digitalt koncept
Samarbejdet med Edura går derfor ud på at anvende digitale løsninger til at rekruttere flere elever til at påbegynde en uddannelse hos RTS. Gorm Eriksen uddyber, at ”helt konkret så handler det for RTS om at give de unge et solidt fundament at vælge uddannelse ud fra”.
Edura og RTS er derfor i gang med at etablere et digitalt koncept, som kan hjælpe skolen med at gennemføre dens HTX Info-aften og åbent-hus på tværs af alle uddannelser.
”Vi ser frem til samarbejdet med Edura, og vi forventer at få en online platform, som gør, at eleverne præsenteres for skolens uddannelser, men hvor det ikke kun er information, men også en højere grad af elevfortællinger, som kan appellere til de unge, så de kan få et indtryk af, hvordan det er at gå på skolen, selvom de ikke er fysisk til stede” forklarer Jacob Christiansen fra RTS.
Målene med projektet er at:
- Kunne afholde digitale live-events som kan stå alene eller kombineres med fysiske events
- Etablere en 360º platform hvor eleverne kan udforske skolen og dens uddannelser, samt møde vejledere, undervisere og elever
- Designe hjemmesiden og inkludere tilhørende information om virtuelle events og opsamling af tilmeldinger
- Etablere et system som automatisk udsender informationer om arrangementerne på SMS og e-mail til eleverne efterfølgende
- Sikre ejerskabet og kompetencerne hos RTS’ kommunikationsafdeling, så skolen efterfølende kan bygge videre på konceptet til andre rekrutteringsaktiviteter såsom brobygning, messer osv.
Jacob ser også et potentiale i at anvende det 360 graders univers, der bygges, som et godt redskab til elevrekruttering fremadrettet: ”Med de nye digitale muligheder kan vi lave en bedre kombination af noget fysisk og noget virtuelt. Det vil også skabe en bedre mulighed for geografisk at tilgå os som skole, og få et indtryk af os. Det er attraktivt, at det er tidsubestemt, når man tilgår det, og det vil selvfølgelig være en fordel for os, at vi ikke er afhængige af at afholde messer på bestemte tidspunkter”.
I Edura ser vi desuden et stort potentiale for, at konceptet på længere sigt kan anvendes til at substituere eller forstærke RTS’ eksisterende rekrutteringsinitiativer.